2016. december 12., hétfő

Tükör-különbözőségek






Az évszám: 1600-as évek első harmada, a szerző Manuel Machado, a színhely a régi Portugália.
A lentieket meghallgatva pár másodperc után kiderül, hogy a dallam gyaníthatóan jóval régebbi, Machado a kor szokásai szerint csak a lejegyző lehetett. (Igen, a jófülűek, persze ez is egy Folia.)


Néhány, a Reneszánszból átívelő dallam, mint pl. ez, annyira erős, és akkora hatást okozott a régieknek éppúgy, mint nekünk ma, hogy százévek nyom nélkül múlnak, birodalmak roskadnak, a világ teljesen más, de szépségük marad a régi, nyugtalanító ragyogásuk fénye nem homályosul. Talán egykor valamelyik egyházi motettából rágták ki magukat a nép közé, az utca porába, a koldusok furulyájába...vagy pont fordítva, kintről szivárgott be a dallam a kánonba; senki sem tudja az igazi történetet. 

És van két nagyon jó lemez; különbözőbbek nehezen lehetnének.




Az első egy régi Huelgas felvétel, kicsi kórussal, a Reneszánsz polifónia emlékezetének minden gyönyörűségével.
Gyönyörű, áttetsző, mint a tiszta víz; minden szólam külön-külön és együtt végigjárja a dallamot, ritmus, az szinte nincs, ami van, azt inkább a szavak alakítják. 


Kórus, nem nagy, de pont akkora, hogy egy szólamot legalább ketten énekeljenek, hogy miért?, mert ez a Reneszánsz filozófia, egyrészt, hogy az egyéniség, az individuum ne önzősködjön egyedül, hanem olvadjon össze valami felsőbb közössé, másrészt ez az összeolvadás egy összecsengés is, ahol a mindig jelen lévő minimális hibák, amelyek a nem-ugyanazonosságból és a Mennyeitől történő különbözőségből szükségszerűen jelen vannak, tehát ezek kerüljenek fedésbe, vagyis egyenlítsék ki egymást. A kíséret nélküli kórusrésznél ez szépen hallatszik.
Rendkívül magával ragadó előadás.

A másik.




Na, az teljesen más történet.
A lemezről már beszéltünk; Fahmi Alqhai, a szír származású gambás, új generáció; nem érdekli sem a korhű hangszer - pl. ő egy csellótestű speciális épített furcsaságon játszik -, sem a felvételi tér atmoszférája - stúdióban, erősen belenyúlva, kihasználva a technika lehetőségeit készítették. 
Viszont a zene, és a mélységek, az valami rendkívüli módon. Lendület, sodrás, energia, szépség, ilyenek jutnak az eszünkbe. 
És elképesztő hangszertudás.


Kicsit megtekert ritmus, ami feléleszti a régiek szellemét; zseniális hangszerelés, amely a dolgokat kicsit továbbgondolja Raquel Andueza hangja fenomenális, nézzünk rá, csak bátran, igen, tényleg jó nő, ne szégyelljük,  itt már egy másik filozófia szerint haladnak a dolgok....


Mint egy bonyolult tánc, a női hangra egyre virtuózabb gamba-improvizáció a felelet, a nő hajthatatlan, csak ismételgeti a szép dallamot, a férfi már a lehetőség-határain túl, gyakorlatilag egy megőrülés, ugye ismerős a történet?


Meglepő, de a zene ezt a két lemezt  annyira egybefűzi, hogy minden különbözőségük ellenére, a metszetük, az gyakorlatilag ugyanaz. Tökéletes háromszög: a két Tükörkép, meg a Valóság. 
A két tükör megvan, képük soha nem igazi, sem optikailag, sem sehogy, itt a tudomány és a misztika  kivételesen egyetért; a valóság pedig valahol létezik, jelen esetben nem egészen tudjuk már, hogy pontosan hol.


A megszólalás...
Az elsőn annyira élő az énekhang, hogy azt kell mondjam, igen, költeni kell a hangrendszerre ezerrel, mert egyszerűen gyönyörű az egész, mindenestül..Van egy nagyon magas fekvésű szólam, kicsi rendszerekkel akár fejre is állhatunk, legjobb esetben 'nem torzít annyira...', a nagyok, amelyek jól szólnak, ott beakad a lélegzet.
A másik, az mindenen jól szól. (autóban is, csak próbáljátok - a pesti csúcsforgalomban különösen élvezetes…) És akkora beütésekkel, hogy megcsörrenti az ablaküveget...
Raquel meg előttünk sétálgat a szőnyegen, még a lábnyoma is látszik...
A hangerővel csak bátran, szomszédoknak vinni utána egy Merci csokit.



Mindkettő erősen ajánlott. 
Nem kell szívbajosnak lenni: akár rögtön egymás után is.
Nekem - most épp - pontosan egyformán tetszik.

Dos estrellas le siguen, morena,
y dan luz al sol :
va de apuesta, señora morena,
que esos ojos son


________________
Képek:
1-2-3-4-5-6-7-8-9